Ukázať 1 vlákno odpovedí
  • Autor
    Príspevky
    • #4221
      Obec Ganovce
      Keymaster

      13. júna 2020 obec, pod vedením zástupcu obce Dr. Jozefa Bednára, zorganizovala pre občanov obce botanickú exkurziu s názvom „Tajomstvá flóry doliny Gánovského potoka“ za aktívnej účasti slovenského botanika RNDr. Daniela Dítě, PhD. Za krásneho letného počasia si účastníci exkurzie mohli vypočuť množstvo zaujímavostí o svete rastlín a spoznať mnohé vzácne a nevšedné druhy flóry, ktoré pri našej obci rastú. Napriek tomu, že človek významne zmenil charakter doliny, kde mnohé časti boli odvodnené a bol v nej postavený i kanál, príroda si našla cestu, aby v doline ostali zvyšky mokradí, tzv. karpatské slaniská. Práve lokalita pri Gánovciach je jedinečná svojho druhu na svete. Je to vďaka špecifickému minerálnemu zloženiu vôd, ktoré v doline pramenia, ale aj mikroklíme, čím sa na malom mieste stretávajú bohaté spoločenstvá nevšedných rastlín, vrátane mäsožravých.
      Doktor Dítě odpovedal aj na množstvo otázok od účastníkov. V diskusii bolo poukázané, že zmeny ako je výstavba môžu významne ovplyvniť vodný režim celej lokality aj v niekoľko kilometrovej vzdialenosti. Pre ilustráciu boli spomenuté Bešeňovské travertíny, kde keď bola v ich okolí postavená cesta č.18, z 28 aktívnych prameňov postupne ostali len dva, ostatné vyschli. Podobne Dr. Dítě poukázal na to, že nie je vylúčené, že výstavba na Lúčnej ulici v Gánovciach ovplyvnila a ovplyvňuje vodný režim v doline a preto je otázne, či ďalšia výstavba v doline neohrozí celkový vodný režim územia Európskeho významu Gánovské slanská.

    • #4235
      Svetlana Belova
      Účastník (Participant)

      Samotnú exkurziu sprevádzali aj nepríjemné incidenty, kde niektorí spoluobčania sa snažili narúšať priebeh podujatia agresívnym správaním a snahou znemožniť prístup účastníkom exkurzie do doliny Gánovského potoka pri Gánovciach. Takéto nekultúrne správanie, keď istí občania na verejnom priestranstve brania prechodu a osočujú iných občanov z našej obce, by sa nemalo v našej obci vyskytovať a nemôže byť tolerované.

Ukázať 1 vlákno odpovedí
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.